Downloaden

From mediawiki.org
This page is a translated version of the page Download and the translation is 100% complete.

Laatste versie

MediaWiki 1.38.1 (.zip) downloaden

Of download .tar.gz

Help met downloaden

De meeste computers kunnen een zip-bestand uitpakken zonder dat er extra software nodig is.

Gebruikers van 7-Zip: Voor 2021 was 7-Zip niet in staat om tar.gz bestanden goed uit te pakken (T257102). We bevelen aan dat u uw 7-Zip zo nodig bijwerkt.

Gebruikers van macOS: De Unarchiver pakt tar.gz bestanden niet goed uit (T258716). U kunt de Archive Utility gebruiken.

Alle versies

Voor gebruikers van MediaWiki ≤ 1.34 en 1.36: Deze versies worden niet langer ondersteund. Werk a.u.b. bij naar een nieuwere versie van MediaWiki:

Licentie

MediaWiki is vrije software die gelicenseerd is onder versie 2 van de GNU General Public License. Omdat een licentie voor MediaWiki kosteloos is, is er geen garantie, voor zover dat wettelijk mogelijk is. Lees de volledige tekst van de GNU GPL versie 2 voor details.

Systeemvereisten

MediaWiki vereist PHP 7.3.19/7.4.3+ en MariaDB 10.1.0+, MySQL 5.5.8+, SQLite of PostgreSQL . Lees ook systeemvereisten en compatibiliteit.

MediaWiki is niet compatibel met PHP 7.3.0 - 7.3.18 en 7.4.0 - 7.4.2 vanwege een upstream-bug. Gebruik in plaats hiervan PHP 7.3.19+ of 7.4.3+. Zie taak T246594 voor meer informatie.
Waarschuwing Waarschuwing: MediaWiki is nog niet compatibel met PHP 8. Zie taak T248925 voor meer informatie.
Waarschuwing Waarschuwing: De versies vanaf 1.32 tot 1.35.4, 1.36.2, 1.37.0 bevatten een beveiligingsprobleem waardoor het mogelijk was om zonder toestemming willekeurige pagina's te bewerken en JavaScript uit te voeren. Als u een van deze versies gebruikt dan raden wij aan om te upgraden. Indien dat niet mogelijk is, lees dan 2021-12 veiligheid release/FAQ voor een tijdelijke oplossing.

Downloaden uit Git

Actieve ontwikkelaars van MediaWiki moeten de laatste versie van de MediaWikisoftware downloaden uit Git. De gitrepository bevat ook eerdere versie van de software, waardoor het mogelijk is om te schakelen naar een bepaalde versie.

Ondertekende downloads

Opmerkingen

Microsoft SQL Server en Oracle Database, HHVM en PHP 7.0- en 7.1-ondersteuning zijn verwijderd in MediaWiki 1.34 .

Alternatieven voor handmatige installatie

Sommige gebruikers willen de handmatige installatie liever overslaan en kiezen voor een voorgeïnstalleerde mediaWiki software. Installatiebronnen van Linux-distributies bieden ook steeds vaker installatiepakketten van MediaWiki aan, met verschillende updatefrequenties en wisselende ondersteuning voor extensies. (Bijv. Debian, Ubuntu, Fedora en Gentoo).

Hoe verder?

Blijf bij met nieuwe versies en houd uw server veilig!

Oude versies

Als uw MediaWiki-installatie vergaand is aangepast, kan het moeilijk zijn om de officiële wijzigingen / updates in uw MediaWiki-installatie te integreren. Om deze gebruikers tegemoet te komen, ondersteunen we oude branches van onze code tot een jaar na een normale release en tot drie jaar na een LTS-release.

Ontwikkelversies

Als u de laatste ontwikkelversie (alpha) wilt draaien, dan kunt u dit hier downloaden als mediawiki-master.tar.gz, of uit Git downloaden.

U kunt uit Git de complete repository downloaden (ongeveer 528 MB)

git clone https://gerrit.wikimedia.org/r/mediawiki/core.git

of alleen de laatste versie (ongeveer 85 MB; dit wordt vaak een oppervlakkige kloon (shallow clone) genoemd: minder tijdrovend en kleinere downloads).[1]

git clone --depth 1 https://gerrit.wikimedia.org/r/mediawiki/core.git

U kunt ook de laatste broncode in uw browser bekijken.

Oude versies

Er zijn downloads beschikbaar (met de extensie *.tar.gz) voor alle versies van MediaWiki vanaf maart 2005 (de oudst beschikbare versie is MediaWiki 1.3.11) in de downloadarchieven van MediaWiki.

Hulp bij installatie

Referenties

  1. Dit kan referentie-conflicten veroorzaken als u later "git pull" gebruikt om uw "schaduwkopie" te updaten terwijl de nieuwere versie verwijst naar oudere versies die nog niet op uw systeem zijn gedownload. In zo'n geval kunt u simpelweg meer (verhoogt de volledigheid van uw gedeeltelijke kopie) of alle versies downloaden, of een nieuwe schaduwkopie maken.

Zie ook